Sozopol

Talo Sozopolisssa. Sozopolissa on historiaa ja arkkitehtuuria.

Sozopol – rauhallinen rantakylä

Sozopol on suosittu lomakohde Bulgariassa, jossa myös Sunny Beachillä aikaansa viettävät pakettimatkalaiset usein vierailevat päiväretkillä. Sozopol sijaitsee noin 30 km Burgasista etelään, pohjoisesta päin Sozopoliin kannattaa matkustaa bussilla, jos vuokra-autoa ei ole käytössä. Matkan hinta Burgasista on vain pari euroa ja busseja menee useita joka päivä,  joten taksista ei kannata tuosta reitistä maksaa.

Omintakeinen arkkitehtuuri ja pienet kujat ovat Sozopolin parasta antia. Ravintoloita löytyy runsaasti, useita myös merinäköalalla. Kannattaakin kierrellä rauhassa ja valita paikka, josta on näkymä ulapalle. Sozopolin vanha kaupunginosa on sokkeloinen ja mukulakivillä päällystetty. Sievät pienet talot ovat asuttuja, joten vaikka turismilla on iso osa kesäisen Sozopolin menossa, vanha kaupunki on silti vielä myös ”arkinen” ja aito.

Sozopolin kujilla ruusut kukkivat
Sozopolin kujilla ruusut kukkivat

Historiaa ja taidetta

Sozopol on yksi vanhimmista Mustanmeren alueen kaupungeista. Kaupunkia on historian saatossa kutsuttu myös Apolloniaksi, samalla nimellä tunnettu taide- ja elokuvafestivaali järjestetään Sozopolissa vuosittain syyskuun alussa. Sozopolissa ollessaan kannattaa vierailla kaupungin arkeologisessa museossa. Museon kokoelma on kattava ja kuumana kesäpäivänä kierros ilmastoiduissa näyttelysaleissa viilentää mukavasti.

Ravintola näköalalla Sozopol
Ravintola näköalalla

Sozopolissa saa leppoisasti kulumaan muutamia tunteja kävellen ja rannalla aikaa viettäen, kesäaikaan ainakin. Talvella en ole Sozopolissa käynyt, mutta asukkaita alueella on vajaa 6000, joten palvelut ovat saatavilla ympäri vuoden.

Ravintolat ovat kohtuuhintaisia ja tarjoavat perinteisiä bulgarialaisia ruokia. Taide- ja käsityöputiikkeja on joka kujalla. Mieleenpainuvinta itselleni ovat olleet eläkeläiset, jotka myyvät viikunahilloa, käsitöitä ja jopa itse kalastamiaan kaloja. En ole valokuvannut näitä herttaisia paikallisia, mutta muistan ikuisesti erään iloisen papan, jolla oli takanaan olevalla pyykkinarulla muutama kuivattu kala ja edessään olevalla pöydällä pari hillopurkkia myynnissä. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta hillo lähti matkaan – sinnikkäitä yrittäjiä on tuettava! Kalat jäivät sillä kertaa ostamatta.

Pieni kappeli Sozopolissa
Pieni kappeli Sozopolissa
Perinteinen talo Sozopolissa
Sozopolin paikallinen arkkitehtuuri on kaunista

Oletko käynyt täällä päiväretkellä, tai majoittunut Sozopolissa pidempään? Mitä tykkäsit? Haluatko tietää tästä paikasta jotain lisää? Kirjoita minulle tämän postauksen kommentteihin, tai lähetä viesti lomakkeen kautta!

Scroll to Top