Plovdiv

Plovdiv Together 2019
Plovdiv Together 2019

Bulgarian toiseksi suurin kaupunki, Plovdiv, on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019. Kaupunki valmistelee suurta juhlavuotta jo hyvissä ajoin. Erityisesti tämä näkyy kaupunginosa Kapanan kehittämisessä trendikkääksi taidekorttelistoksi. Kapanan mukulakivikatujen varrella on putiikkeja, kahviloita ja pieniä ravintoloita, sekä runsaasti katutaidetta. Sokkeloiset kujat ovat kaupunginosan nimen takana, sana ”kapana” tarkoittaa nimittäin ansaa. Näille kujille on kuitenkin mukava eksyä! Alue ei ole suuri, joten todellista eksymistä ei tarvitse pelätä. Kapana jää ikäänkuin ydinkeskustan ja vanhankaupungin väliin, joten nähtävää ja koettavaa on samalla alueella paljon.

Kapana district
Kapana district
Katutaidetta - Plovdiv
Katutaidetta – Plovdiv

Plovdivia sanotaan ”seitsemän kukkulan kaupungiksi”, sitä ympäröivien kukkuloiden mukaan. Yksi seitsemästä kukkulasta on kylläkin jo tuhoutunut, mutta nimi pysyy. Kuumana päivänä vanhaan kaupunkiin kapuaminen on hikistä hommaa, kesällä Plovdivin lämpötilat kohoavat usein tuskallisen kuumiksi. Paras aika vierailla kaupungissa onkin kevät tai syksy.

Matkailijalle parasta Plovdivissa ovat historialliset kohteet, jotka ovat osa kaupungin jokapäiväistä elämää. Keskustan kävelykadun varrella olevat kauniit ja vanhat talot hivelevät silmää, mutta todellinen ihastuksen aihe on kadun päässä sijaitseva Philippopoliksen stadium. Suuren stadiumin katsomopääty on kaivettu esiin kävelykadun alta ja on avoinna vierailijoille. Lähes kaksituhatta vuotta sitten tälle paikalle kerääntyi kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan hevosvankkureilla suoritettuja kilpa-ajoja, musiikkiesityksiä ja muita kulttuuritapahtumia. Ei tarvitse käyttää paljoakaan mielikuvitusta, että voi kuvitella alueella liikkuvat ihmiset, kuinka he kävelivät juuri tässä sandaaleineen. Näen sieluni silmin kissojen paistattelevan päivää marmoripaasien läheisyydessä, aivan kuten nytkin. Paikan historia tuntuu todella elävältä ja käsinkosketeltavalta.

Philippoloksen stadium ja Dzhumaya-moskeija
Philippoloksen stadiumin sisäänkäynti ja Dzhumaya-moskeija

Kävelykatu on rakennettu täysin saman suuntaisesti kuin vanha stadium, joten arkeologisia kaivauksia ei todennäköisesti suoriteta enempää. Aukion laidalla, jossa kaivaus on nähtävillä, on myös suuri Dzhumaya-moskeija. Vanha kaupunki amfiteattereineen sijaitsee keskustan välittömässä läheisyydessä. Teatterin akustiikka on uskomattoman hieno, siellä kannattaakin käydä kuuntelemassa konsertteja joita järjestetään usein. Myös Plovdivin ooppera järjestää näytöksiä amfiteatterilla. Plovdivissa ensikertaa vieraileva joutuu aikamoiseen historialliseen ja kulttuurintäyteiseen ilotulitukseen – ei ihme että kamerat räpsyvät täällä ahkerasti.

Pretoriaanisotilaan hautakivi - Plovdiv
Pretoriaanisotilaan hautakivi – Plovdiv
Hautakivi Plovdiv
Hautakiven teksti
The chess players house - Plovdivin vanhakaupunki
The chess players house – Plovdivin vanhakaupunki
Plovdivin arkkitehtuuria
Plovdivin arkkitehtuuria
Scroll to Top