Asenin linnoitus ja Asenovgrad – päiväretki Plovdivista

asens fortress

Plovdiv on tänä vuonna (2019) Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tapahtumavuosi tuo kaupunkiin paljon erilaisia kulttuurielämyksiä ja toki Plovdiv on hieno matkailukohde myös muulloin. Tämän blogikirjoituksen kuvissa oleva Asenin linnoitus (Асенова крепост) löytyy Plovdivista etelään, matkalla kohti Rodopi-vuoristoa. Mikäli majoitut Plovdivissa, suosittelen päiväretkeä Asenin linnoitukselle!

Asenin linnoitus –  20 km Plovdivista etelään

Asenin linnoitukselle hurauttaa Plovdivista autolla noin puolessa tunnissa. Auto kannattaa jättää joko Asenovgradiin ja kävellä 3km matka linnoitukselle, tai sitten ajaa vielä kilometri-pari kohti linnoitusta ja jättää auto parkkiin jollekin matkalla olevista parkkialueista. Maisemat ovat upeat, parhaimmilla näköalapaikoilla on myös penkkejä, joille voi istahtaa hetkeksi huilaamaan ja ihailemaan jylhiä vuorenrinteitä.

Mikäli ylämäkikävely ei huvita, saa auton parkkiin myös linnoituksen välittömään läheisyyteen. Tie on mutkainen ja linnoitusalue tupsahtaa esiin vähän yllättäen, joten kannatta olla tarkkana ja hidastaa ajoissa.

Bussilla pääsee Plovdivista Asenovgradiin monta kertaa päivässä, lisätietoa Asenovgradiin kulkevista busseista kannattaa kysyä Plovdivin matkailuinfosta.

Pyhän Marian kirkko, Asenin linnoitus
Asenin linnoitus Rodopi-vuoristossa, Asenovgradissa

Linnoituksen historia ja nykytila

Asenin linnoitus rakennettiin keskiajalla, sen parhaiten säilynyt osa on 1100-1200 luvun Pyhän Marian kirkko. Linnoitusta ovat vuosien varrella hallinnoineet traakialaiset, roomalaiset, bysanttilaiset, ristiretkeilijät, ottomaanit sekä bulgarialaiset. Tänä päivänä Asenin linnoitus ja Pyhän Marian kirkko ovat suosittu nähtävyys varsinkin bulgarialaisten keskuudessa. Parhaan käsityksen linnoitusalueesta saa ilmakuvista, esimerkiksi tästä ja tästä.

Linnoituksella vieraillessa, kävelyreitti kulkee ikäänkuin alueen alareunan ympäri, kohti kirkkoa. Kirkolta matkaa voi vielä jatkaa kiipeämällä jyrkästi ylös linnoituksen korkeimpaan kohtaan, jossa on ennen muinoin sijainnut linnoituksen tähystystorni. Kiipeämistä varten on askelmia ja jonkin verran kaiteita tuen ottamiseksi.

Pyhän Marian kirkko, Asenin linnoitus
Pyhän Marian kirkko on ainoa Asenin linnoituksella säilynyt rakennus
Pyhän Marian kirkko ylhäältä
Näkymä linnoituksen raunioiden korkeimmasta kohdasta, jossa muinoin oli tähystystorni.
Rodopi-vuoristoa
Linnoitukselta avautuvat upeat maisemat Rodopi-vuoristoon
Ikoneita Pyhän Marian kirkossa
Ikoneita Pyhän Marian kirkossa
Pyhän Marian kirkon kattokupoli
Pyhän Marian kirkon kattokupoli
Kirkon osittain säilyneitä freskoja 1300-luvulta
Kirkon osittain säilyneitä freskoja 1300-luvulta

Asenovgrad

Asenovgrad on tunnettu lukuisista kappeleistaan, kirkoistaan ja luostareistaan. Kaupungin alueella asuu noin 50 000 ihmistä. Siihen suhteutettuna 5 luostaria, 33 kirkkoa, ja 40 kappelia on melko runsas määrä uskonnollisia rakennuksia. Niin ja mahtuu joukkoon toki kolme moskeijaakin! Asenovgradia kutsutaan myös ”morsianten kaupungiksi”, sillä täältä jos mistä löytyy huima määrä hääpukuliikkeitä.

Olen vieraillut Asenovgradissa vain kahdesti ja molemmat kerrat jäivät lyhyiksi piipahduksiksi. Kaupunki on kuitenkin jäänyt mieleeni ja voisin kuvitella viettäväni täällä yön tai kaksi. Kaupungin halki kulkee joki, Rodopi-vuorten läheisyys ja lähialueiden monet nähtävyydet kiehtovat, Asenovgradissa on potentiaalia tulla yhdeksi viikonloppukohteekseni lähitulevaisuudessa.

Oletko käynyt Asenovgradissa ja tutustumassa alueen nähtävyyksiin? Jaa matkavinkkisi kommenteissa!

Scroll to Top