Bulgarialainen ruoka
Bulgarialainen ruokakulttuuri
Bulgarialainen ruokakulttuuri on simppeliä ja värikästä, vaikutteita on niin Turkista, Kreikasta, kuin Italiastakin. Kansallisruoka, shopska-salaatti, sisältää Bulgarian lipun värit tomaatin, paprikan, kurkun ja sirene-juuston muodossa. Tätä salaattia saa lähes jokaisesta ravintolasta – ravintolan genrestä riippumatta.
Bulgarialaiset arvostavat ravintola-iltoja kovasti, vaikka rahaa olisi vähän, kerätään yhdessä kolehti ja lähdetään syömään. Ravintolaillalliset kuuluvat jokaisen Bulgarialaisen perusoikeuksiin!
Bulgariassa on tapana istua päivällisellä isolla porukalla, jutellaan ja syödään (kohtuullisesti) tuntitolkulla. Suomalaisena saa hidastaa tahtia tietoisesti ja siltikin lautaset ovat tyhjänä paikallisiin verrattuna ennätysajassa. Bulgarialaiset ystävämme kysyivät tuskastuneena onko meillä jonnekin kiire, kun illallisella söimme alkusalaattimme jo puolessatoista tunnissa.
Aamiainen
Aamiaista ei useinkaan kannata ottaa hotellista, ainakaan edullisimmista tai keskihintaisista. Bulgarialainen ruokakulttuuri ei näytä arvostavat aamiaista mitenkään erityisesti. Johtuukohan siitä, että illalla syödään pitkään ja hartaasti? Usein, lähes aina, jätän hotelleissa aamupalat kokonaan syömättä. Jos aamiaista kaipaan, menen kahviloihin, joista löytyy aina hyvä valikoima jotain pientä syötävää, munakkaita ja lämpimiä leipiä, hedelmiä, smoothieita ja herkullista kahvia erittäin edulliseen hintaan. Tai sitten paikalliseen tapaan: leipomokioskista kahvi ja banitsa (juustotäytteinen piiras) mukaan ja menoksi. Kahvista sananen: Jos olet tottunut ns. tavalliseen mustaan kahviin, voi tätä olla hieman vaikea löytää, mutta lattea, cappuccinoa, espressoa ja kylmiä kahvijuomia piisaa.
Lasten kanssa
Lapsille on helppo saada koottua omat annokset, mitään erityisiä lasten listoja ei Bulgariassa juuri näe. Tapana on tilata muutamaa lajia ja jakaa siitä koko porukalle omille lautasille.
Erikoisruokavaliot Bulgariassa
Karppaajat ja paleo-ruokavaliota noudattavat ilahtuvat varmasti siitä että perunat ja riisit valitaan usein erikseen, eikä niin että jokaiseen annokseen kuuluu aina joku hiilarilisäke. Kasviksia käytetään bulgarialaisessa keittiössä runsaasti. Vegaanille löytyy aina kasviksia ja salaatteja, mutta vegaanisia proteiinilisäkkeitä on lähes mahdotonta löytää. Lakto-ovo-vegetaareille valikoima on huomattavasti laajempi, juustoisia lisäkkeitä on paljon, esimerkiksi perinteikäs ”kashkaval pané”, kuorrutettu ja uppopaistettu juusto.
Bulgaria tulee hieman jälkijunassa annosten allergeenien ilmoittamisen ja erikoisruokavalioiden suhteen. Gluteenittomiin viljatuotteisiin en ole törmännyt ravintoloissa, kaupoista saattaa löytää pari erilaista tuotetta. Myöskään kasvimaitoja ei löydy helpolla, soijamaitoa on joissain kaupoissa, ravintoloista en ole kasvimaitoja löytänyt. Omat erikoistuotteet ja majoituksen yhteydessä oleva keittiö voivat siis olla paras vaihtoehto matkailijalle, jolla on ruokavaliossa erityisiä vaatimuksia.
Runsaat salaatit ja laajat ruokalistat
Salaatit ovat runsaita, aina kannattaa valita paikallisten suosimat perinteiset shopska- ja ovcharska-salaatti. Leivän ystäville suosittelen salaatin kanssa parlenkaa, grillattua litteää leipää, jota saa myös valkosipulisena ja juustoisena versiona. Toinen suosittu alkuruoka on ranskalaiset perunat sirene-juustolla kuorrutettuna. Paikalliset tilaavat usein näitä yhden annoksen ja jakavat lautasen porukalla pääruokaa odotellessa.
Suorastaan riemastuttavan kätevää on se, että perinteisissä mehanoissa lihapullat, kebabchet eli ”lihakepakot”, sekä monet muut liha- ja kanalisäkkeet tilataan yksitellen. Ruokalistassa lukee lähes aina myös ruoka-annosten koko, esim salaatti 500g ja lihapulla 80 grammaa, tällä tavoin voi koota omalle seurueelleen juuri sopivia annoksia ja yhdistelmiä. Ruokalistat ovat aina todella laajoja ja monipuolisia.
Alkoholi on Bulgariassa halpaa myös ravintoloissa. Kannattaa huomioida, että pieni (”malka”) paukku on juomasta riippuen noin desin ja tupla/iso (”goljam”) kaksi kertaa enemmän. Bulgarialainen viini on hyvää ja sitä löytyy monenlaista, kannattaa kysyä suosituksia tarjoilijoilta, hinnat eivät päätä huimaa ja tarjoilijat tuntevat viinit hyvin.
Tarjoilijat ymmärtävät lähes aina englantia, vaikka usein ujostelevat sen puhumista, ainakin kysyttäessä ”puhutko englantia?”. Muutamalla avustavalla bulgariankielen sanalla ja fraasilla saa voitettua tarjoilijan sydämen puolelleen ja palvelu pelaa!