Talvella Bulgariaan?

Talvi Bulgariassa? Mikä ettei! Monet Bulgarian kaupungit ovat kivoja kohteita myös talvella. Mikäs sen mukavampaa, kuin istuskella kylmällä ilmalla kahviloissa, herkuista nauttien ja ihmisvilinää katsellen. Sofia ja Plovdiv ovat omat suositukseni talviselle vierailulle Bulgariaan. Sofiaan on helppo tutustua kävellen, raitiovaunuilla ja metrolla. Historiallisesta Bulgarian pääkaupungista löytyy koko ajan enemmän trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita, joissa kukkaro ei juurikaan kevene, siitä pitää huolen Bulgarian edullinen hintataso. Plovdiv on vuonna 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunki, joten nähtävää ja koettavaa varmasti riittää jo muutenkin kulttuuririkkaassa ja historiaa henkivässä kaupungissa. Jos talviurheilu kiinnostaa, suunnaksi kannattaa ottaa jokin Bulgarian talviurheilukeskuksista.

Talviurheilu Bulgariassa

Bulgariassa on kolme suurempaa laskettelukeskusta: Bansko, Pamporovo ja Borovets. Jos laskettelu ei ole omin laji, niin hiihtokin onnistuu Bulgarian kohteissa, parhaiten Borovetsissa, jossa hoidettua latua on yhteensä 35km. Banskossa ja Pamporovossa hiihtolatuja löytyy vain n.5km. Usein talviurheilukeskuksissa on mahdollisuus myös luisteluun ja muihin talvisiin aktiviteetteihin, kuten lumikenkäilyyn ja rekikoira-ajeluun.

Talvinen vuorimaisema Vitosha Sofia Bulgaria
Vitosha – Sofia

Kuva: Zahari Dimitrov

Myös Sofiassa on mahdollista lasketella, Vitosha-vuori sijaitsee vain 10km kilometrin päässä pääkaupungin vilinästä. Rinteitä Vitoshalla on yhteensä n.20 kilometriä.

Hiihtohissit aurinkoisessa säässä, Bansko, Bulgaria
Bansko – Bulgaria

Kuva: Rat Ski

Bulgarian kansanperinnekulttuuri ja tammikuinen Surva-festivaali

Bulgariassa on erittäin elävä kansanperinnekulttuuri. Kansantanssi, “horo” kuuluu ajanvietteeseen tuon tuostakin, jopa tavallisina viikonloppuina ravintoloissa, sekä tietenkin kaikkina mahdollisina juhlapäivinä. Kansantanssiin kuuluu olennaisesti upeat kansallispuvut, joita Bulgariassa onkin kymmeniä erilaisia. 

tanssijoita Bulgarian kansallisasussa
Kansantanssia – Burgas – Bulgaria
kansantanssijoita Bulgariassa
Kansantanssia – Burgas – Bulgaria

Yksi mielenkiintoisimmista perinteistä, Kukeri-perinne, huipentuu Surva-festivaaleilla Pernikin kaupungissa. Festivaali järjestetään vuosittain tammikuun loppupuolella. Pernik sijaitsee reilut 30km Sofiasta länteen, joten päiväretki festareille on hyvä vaihtoehto mikäli vietät aikaa Sofiassa.

Kun talvi on keskivaiheilla, Bulgariassa tammi-helmikuussa, Kukerit lähtevät kelloja kilistellen ja kolistellen karkottamaan pahoja henkiä kylistä. Kukerit ovat ryhmä ihmisiä, jotka pukeutuvat päästä varpaisiin erityiseen Kukeri-asuun. Asut vaihtelevat alueittain, mutta yhteistä niille ovat suuret kellot vyötäisillä, eläinhahmoja muistuttavat naamiot, sekä muut värikkäät asukokonaisuudet. Ryhmät esittävät rituaalin, jossa esimerkiksi parannetaan sairaita ja hedelmöitetään maata. Myös erityiset Kukeri-tanssit kuuluvat tähän perinteeseen. Katso videolta lyhyt esittely Kukerista!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top