Bulgaria – turvallinen matkakohde?

Kiinnostaako omatoimimatka Bulgariaan, mutta olet huolissasi turvallisuudesta? Onko Bulgaria turvallinen? Uskaltaako Bulgariaan matkustaa yksin? Hyökkäävätkö taskuvarkaat ja taksihuijarit kimppuun heti lentokentällä? Tässä kirjoituksessa käyn läpi matkustusturvallisuuteen liittyviä seikkoja ja kerron omia kokemuksiani Bulgariassa matkustamisesta, turvallisuuden näkökulmasta. Hyppää mukaan ja lue eteenpäin!

Onko Bulgaria turvallinen matkakohde?

Suomessa ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita eri maihin, se onkin usein ensimmäinen paikka, mistä monet lähtevät tutkailemaan uuden matkakohteen turvallisuustilannetta, ennen kuin matkalippuja on edes ostettu. Ulkoministeriön matkustustiedote Bulgariaan ei ole mitenkään hurjaa luettavaa. Lukaisin tätä juttua varten myös Espanjan, Portugalin, Unkarin ja Kreikan matkustustiedotteet, eikä Bulgaria erotu joukosta. 

Turistikeskittymät vs. tavalliset kaupungit

Tämä erottelu on syytä tehdä selkeästi. On täysin eri asia matkustaa paikkakunnalle, jossa pyörii normaali arki 365 päivää vuodessa, kuin paikkakunnalle, jossa suurin osa ihmisistä on turisteja, tai vain heitä varten paikalla olevia kausityöläisiä. Tällaisia turistikeskittymiä Bulgariassa ovat mm. Sunny Beach, Kultahietikko ja talvella laskettelukeskukset, esimerkiksi Bansko ja Pamporovo. Kesäisin ruuhkautuvat myös suositut, pienemmät rantakohteet, kuten Nessebar, Pomorie ja Sozopol.

Suuret määrät turisteja houkuttelevat paikalle aina myös helpon rahan perässä olevia ihmisiä ja rikollisuutta. Omat kokemukseni turistikohteesta sesonkiaikaan rajoittuvat Sozopoliin, jossa olen käynyt kesäkaudella kolmesti. Tuolloin olen törmännyt vain pöyristyttävää ylihintaa veloittavaan taksikuskiin (en noussut kyytiin), sekä sinnikkäästi ”edullista” kyytiä tarjoavaan omatoimitaksiin. Olimme porukalla nousemassa Sozopolista Burgasiin menevään paikallisbussiin, kun tämä kyydin tarjoaja lupasi kuljettaa meidät autolla määränpäähämme bussilipun hinnalla. Bussilippu tuolle välille maksaa muutaman levan, joten ”liian hyvää ollakseen totta” piti taatusti paikkansa tässä tapauksessa, jäi toki totuus asiasta selvittämättä, sillä nousimme suunnitellusti bussiin.

Bulgaria on täysin turvallinen lomanviettopaikka myös näissä vilkkaissa turistikohteissa, joitakin lieveilmiöitä saattaa vain esiintyä muuta maata enemmän.

Raha

Valuutan vaihto on asia, josta paljon turisteja varoitellaan. Valuutan vaihto on aina paras tehdä pankissa, jollet ole täysin varma että valuutanvaihtopiste on turvallinen. Itse vaihdan valuuttaa aina ensin Suomessa, sitten nostan käteistä automaateista tai maksan kortilla.

Bulgariassa käteisen käyttö on todella yleistä, mutta korttimaksut yleistyvät nopeasti. Useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa käyvät pankkikortit, käteistä on kuitenkin hyvä olla aina jonkin verran mukana. Pankkiautomaateista suosin niitä, jotka ovat isoimpien pankkien yhteydessä tai muuten vilkkailla ja vartioiduilla paikoilla.

En ole Bulgariassa törmännyt skimmauslaitteisiin, tai muuhunkaan epäilyttävään rahaan liittyvissä asioissa, luottamukseni pankkiautomaatteja ja korttimaksuja kohtaan on siis melko korkealla.

Maksaminen käteisellä

Ravintoloissa on tapana antaa tippiä noin 10%. Käteisellä maksettaessa saattavat tarjoilijat valmiiksi pyöristää summaa hieman ylöspäin vaihtorahan annon yhteydessä, tämä ei ole huijaamista, vaan täysin normaali tapa, eikä pyöristys ole usein edes tuota 10%. Kortilla maksettaessa sama juttu.

Kaupoissa ja toreilla voi tulla eteen tilanteita, joissa vaaditaan paljon pikkukolikoita. Myyjät toivovat usein tasarahaa. Bulgariassa on käytössä jopa 1 stotingin, eli noin puolen eurosentin kolikko. On hyvä tietää, että mikäli et saa ihan täysin ”sentilleen” tasarahaa takaisin, ei taaskaan ole kyse huijaamisesta, vaan tämä voi johtua siitä, ettei kassassa yksinkertaisesti ole tarpeeksi pieniä kolikoita.

Suurpiirteisen rajan voi vetää 5-10 stotinkiin: mikäli vaihtorahasta puuttuu yli 10 stotinkia, on kyseessä myyjän lipsahdus, josta voi huomauttaa, mutta kaikki alle 5-10 stotingin on aivan normaalia pyöristelyä huonossa vaihtorahatilanteessa. Kaupoissa on tapana, että kassa laittaa vaihtorahat siihen tarkoitukseen tehdylle pienelle vadille tai tasolle. Monet asiakkaat jättävät kaupoissa alle 5 stotingin kolikot suoraan ottamatta ja nappaavat vaihtorahoista mukaansa vain tätä isommat kolikot ja setelit.

Bulgarian raha
Bulgarian levoja

Pimeällä liikkuminen

Bulgarian viisi suurinta kaupunkia asukasluvun perusteella ovat Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, ja Ruse. Näistä tutuin minulle on Burgas, jossa asukkaita on noin 200 000. Vertailun vuoksi: suomalaisista kaupungeista Oulu kuuluu 200 000 asukkaan kokoluokkaan, Jyväskylä jää hieman tuon luvun alle ja Tampere on jonkin verran suurempi.

Jos liikut iltaisin yksin Bulgarian suurimmissa kaupungeissa, Sofiassa, Plovdivissa tai Varnassa, riittää normaali varovaisuus ja levottomien paikkojen välttäminen. Kysäise aina majoituspaikastasi vinkit mitä paikkoja välttää ja liiku siellä missä muutkin, niin olet jo pitkällä turvallisuuden huomioimisessa.

Illalla liikkumista vaikeuttavat eniten heikko valaistus ja osittain huonossa kunnossa olevat jalkakäytävät, sekä tiheään (ja väärin) parkkeeratut autot. Ei siis kovin vaarallista, jos vähän tarkkailee askeleitaan ja hidastaa tahtia.

Jalankulkua Varnassa

Meri

Jos matkustat Bulgariaan rantalomalle, muista aina noudattaa valvottujen rantojen turvallisuusohjeita. Hengenpelastajat viestivät liputuksella, onko veteen turvallista mennä. Joskus meri saattaa näyttää mukavan tyyneltä, mutta veteen mentäessä pinnan alta paljastuvatkin kovat merivirrat, jotka huonolla tuurilla vetävät varomattoman uimarin pois rannasta. Tämän vuoksi en suosittele uimista valvomattomalla rannalla, varsinkaan yksin ja ilman kokemusta meren käyttäytymisestä.

Toisinaan Mustanmeren rantavesiin ilmestyy meduusoja, tämä riippuu käsittääkseni useimmiten vuodenajasta ja sääolosuhteista. Meduusat eivät ole hengenvaarallisia, poltto on verrattavissa nokkosenpolttamaan. Mikäli meduusa onnistuu lonkeroillaan hipaisemaan, löytyy jokaisesta apteekista voide (kauppanimi Fenistil), joka helpottaa iho-oireita nopeasti.

Turvallinen ja rentouttava rantaloma on helppo toteuttaa Bulgariassa, sillä rantaviivaa löytyy 378km ja tuolle matkalle on ripoteltuna useita erilaisia rantakohteita, joissa pääsee nauttimaan merestä ja rantaelämästä. Valinnanvaraa löytyy, on rauhallisia pikkukyliä ja täyteen ahdettuja bilepaikkoja, sekä kaikkea siltä väliltä.

Mustameri ja aurinkovarjot Burgas
Bulgaria on turvallinen rantalomakohde.

Erityismaininta: Burgasin turvallisuus

Koska Burgas on minulle tutuin Bulgarian kaupungeista, kerron hieman kokemuksiani tästä merenrantakaupungista, turvallisuuden näkökulmasta. Burgasin kadut alkavat tyhjentyä jo ennen puoltayötä ja on vaikea kuvitella kohtaavansa mitään suurempia vaaroja vaikka liikkuisi yksin puolenyön jälkeenkin. Voin laskea vuosien varrella Burgasissa kohtaamani voimakkaasti päihtyneet ihmiset yhden käden sormilla, joten ilta-aikaan kaupungilla voi aivan turvallisesti liikkua myös pienten lasten kanssa.

En laske Burgasia varsinaiseksi turistikaupungiksi edes kesäisin, vaikka kaduilla silloin enemmän väkeä liikkuukin. Kaupungin majoituskapasiteetti ei ole kovin suuri, monet turistit vain piipahtavat Burgasissa päiväretken verran, esimerkiksi Sunny Beachilta tai Sozopolista. Osa Burgasin kesäasukkaista on bulgarialaisia, jotka asuvat kesän ajan mukavasti rannikolla ja palaavat talveksi Sofiaan tai muihin sisämaan kaupunkeihin. Kesäisin Burgasissa yhdistyvät hyvän kokoisen kaupungin ympärivuotiset palvelut, sekä kesäkauden lisääntynyt kuhina: terassit, kesäravintolat ja rantapalvelut, mutta silti turistipaikoille ominaiset lieveilmiöt jäävät puuttumaan.

Burgasin syksyistä rantamaisemaa

Liikenne

Bulgarialainen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta, mutta tämä ei liene yllätys. Nopeusrajoitukset näyttävät olevan vain suosituksia, joita kovinkaan moni ei noudata, ei edes taajamissa. Suojateiden välittömään läheisyyteen pysäköidään lähes poikkeuksetta, joten vilkkaiden teiden ylitys on tehtävä varoen jos näkyvyys on huono, eikä liikennevaloja ole.

Mikäli vuokraat auton ja lähdet sen kyydissä tutkailemaan Bulgariaa, pysy valppaana tiessä olevien epätasaisuuksien ja joskus heikosti merkittyjen opasteiden vuoksi. Navigaattorin ohjeet ja tienvarsiopasteet saattavat joskus olla ristiriidassa keskenään, varsinkin syrjäisemmillä reiteillä. Kaksikaistaisella moottoritiellä, vasemmalla puolella ajaessa, huomioi myös takaa kovaa tulevat autot, joille on syytä antaa ajoissa tilaa.

Kaikenkaikkiaan Bulgarian liikenteessä selviää aivan mainiosti niin jalankulkija, kuin autoilijakin, kunhan pysyy skarppina ja noudattaa varovaisuutta. Turvallinen vaihtoehto autolla liikkumiseen on välttää pimeällä ajamista ja ruuhkaisia viikonloppuja, varsinkin kesällä.

Luonnossa liikkuminen ja Bulgarian sääolosuhteet

Oletko lähdössä luontomatkalle Bulgariaan? Ehkäpä haluat vuoristovaellukselle tai kansallispuistovierailulle? Silloin on tietysti hyvä etukäteen perehtyä hieman sääolosuhteisiin, sekä muihin luontomatkailuun liittyviin turvallisuusasioihin. Kuten ulkoministeriön matkustustiedotteessa mainitaan, Bulgariassa on ajoittain maanjäristyksiä. Who on listannut seismisen vaaran alueet Bulgariassa, kartan mukaan koko Bulgaria on lievästi seismisesti aktiivista aluetta. Bulgariasta löytyy kaksi aluetta, joilla riski maanjäristykseen on suurempi. Itselläni ei ole kokemusta maanjäristyksistä Bulgariassa, enkä ole kohdannut mitään varoituksia aiheesta, joten en ole tätä asiaa juurikaan ajatellut näiden reilun kymmennen reissuvuoden aikana. Maanjäristyksiä on kyllä vuosittain, mutta useimmiten ne ovat niin pieniä, ettei materiaalista vahinkoa synny lainkaan.

Bulgariassa on neljä vuodenaikaa, mutta talvella lunta tulee enimmäkseen vuoristoisella seudulla. Vuoristosää on jokaisena vuodenaikana aivan omanlaisensa, joten jos lähdet omatoimisesti vuoristoon retkeilemään, ota ajoissa selvää vuodenajan sääolosuhteista ja varotoimista. Luonnossa liikkuessa voi vastaan tulla myrkyllisiä kyykäämeitä, mutta sen suurempaa uhkaa ei eläimistä ole merkityillä reiteillä. Bulgarian metsissä liikkuu mm.karhuja, susia ja villisikoja, mutta kohtaamiset tällaisten isompien nisäkkäiden kanssa ovat harvinaisia.

Turvallisen luontomatkailun resepti: valmistautuminen, ennakointi ja yleisten turvallisuusohjeiden noudattaminen.

Keneen voi luottaa?

Matkustellessa on kiva tutustua uusiin ihmisiin, mutta entäs sitten se turvallisuus? Bulgarialaiset ovat kokemukseni mukaan melko varautuneita, he eivät mielellään juttele oma-aloitteisesti ulkomaalaisten kanssa. Joten mikäli joku lähestyy sinua reippaasti kadulla, kysellen mistä olet ja mitä kuuluu, on kyseessä todennäköisesti henkilö, joka haluaisi sinulta taskuunsa tai kippoonsa pienen lahjoituksen. Suhtaudu siis varauksella ihmisiin, jotka tulevat juttelemaan yhtäkkiä ja ystävällisesti. Tämä neuvo on toki myös vähän hölmö, koska miten sitä tutustuu uusiin ihmisiin, jos torjuu kaikki keskusteluyritykset samantien? Itse koen, että vieraissa kulttuureissa oppii kyllä lukemaan ihmisiä, eleitä ja tilanteita. Tärkeintä on varovainen uteliaisuus ja oman turvallisuutensa arvostaminen, kallistumatta kuitenkaan vainoharhaisuuden puolelle.

Jos aloitat keskustelun paikallisen kanssa, voi esteeksi nousta kielimuuri, mutta aina kannattaa kokeilla! Bulgarialaiset ovat ystävällisiä ja auttavat kyllä, jos apua tarvitset ja olet itse kohtelias. Ja jos olet niin onnekas, että saat bulgarialaisesta ystävän, saat kokea uskomatonta vieraanvaraisuutta, avuliaisuutta ja huolenpitoa.

Lasten kanssa Bulgariassa

Mikäli matkustat lasten kanssa Bulgariassa, saatat huomata että edellä mainittu varautuneisuus ei pidäkään paikkaansa ja kohtaat runsain mitoin oma-aloitteisesti teitä lähestyviä ihmisiä. Bulgariassa lapsia arvostetaan ja pienten lasten vanhempien kanssa vaihdetaan mielellään muutama sana. Lapsia ihastellaan avoimesti, eikä ole väliä onko yhteistä kieltä vai ei.

Monissa Bulgarian kaupungeissa laitetaan uusiksi lasten leikkipaikkoja ja puisto-alueita vinhaa vauhtia. Ravintoloissa on yleisesti ottaen hyvä hygieniataso ja apteekeista löytyy apua pienille matkalaisille, mikäli pöpöt yllättävät. Turvallinen omatoimimatka Bulgariaan on siis mahdollista myös pienten lasten kanssa.

Kulkukoirat ja -kissat

Kulkukoiria olen nähnyt oikeastaan vain Sofiassa ja Plovdivissa, mutta en ole kohdannut vaaratilanteita. Koirien kanssa on tietenkin hyvä pitää turvallinen välimatka, oli sitten kyseessä irti olevasta lemmikistä tai kulkukoirasta. Myös kulkukissoja löytyy jokaisesta Bulgarian kaupungista ja kylästä. Monet kissat ovat puolikesyjä ja jotkut tykkäävät jopa ottaa kontaktia ihmisiin. Tällaisten ystävällisten tapausten paijaaminen on kuitenkin omalla vastuulla, kissan kynnet voivat tunnetusti räpsähtää sormille ilman sen kummempaa syytä.

Bнимание, опасно за животa! Huomio, hengenvaara!

Pahinta mitä olen kokenut Bulgariassa?

Olen käynyt 10 vuoden aikana Bulgariassa jokaisena vuodenaikana ja vieraillut sekä vilkkaissa kaupungeissa ja turistirannoilla, että hiljaisemmissa kylissä, vuoristoissa ja luontokohteissa. Liikkumiseen maan sisällä olen käyttänyt vuokra-autoa, bussia, taksia ja junaa, myös kaupunkipyörää ja tietenkin jalkapatikkaa. Näiden 10 vuoden aikana pahinta, mitä olen kokenut, ovat muutamat pienehköt ns.turistihuijaukset, tai niiden laiskasti toteutetut yritykset, lähinnä takseissa.

Onko Bulgaria siis mielestäni turvallinen kohde omatoimimatkaajalle? Kyllä. Kun matkaan varustautuu hyvällä annoksella etukäteistietoa, ajantasalla olevalla matkavakuutuksella sekä rokotuksilla ja pitää huolen turvallisuudestaan maalaisjärjellä, voi reissuun lähteä täysin luottavaisin mielin.

Oletko ollut omatoimimatkalla Bulgariassa tai suunnittelet sellaista? Mitä asioita turvallisuuteen liittyen otat huomioon? Kerro lisää kommenteissa!

Scroll to Top