Sofia

Aleksander Nevski-katedraali Sofia Bulgaria

Bulgarian pääkaupunki, Sofia, on tätä kirjoittaessani EU:n puheenjohtajamaa. Olen vieraillut Sofiassa muutamaan otteeseen, mutta vain pikaisten pyrähdysten muodossa. Pisin aika, jonka olen Sofiassa yhteen putkeen viettänyt, on ollut viikon mittainen reissu lokakuussa 2010.

Sofia on melko kompakti, kävelemällä on helppo käydä läpi ydinkeskusta ja tärkeimmät nähtävyydet. Sofian metro- ja ratikkaverkoston käyttäminen lisää mahdollisuuksia kaupungin katseluun eri näkövinkkeleistä. Ehkä silmiinpistävintä Sofiassa, niin kuin koko Bulgariassa, on historiallisten kohteiden, neuvostoaikaisen rakentamisen ja uudemman arkkitehtuurin sujuva yhteiselo keskellä kaupungin vilskettä.

Sofian vanhimpana rakennuksena pidetty Pyhän Yrjön kirkko on kirjaimellisesti designer-liikkeiden välissä. Tuossa Cartier, siinä Chanel ja tässä: 300-luvulla rakennettu kirkko.

Alexander Nevski-katedraalin liepeillä on hauska tori, jossa myydään neuvostoajan esineistöä, käsitöitä ja taidetta. Vaikka mitään ei mukaan tarttuisikaan, on torilla hauska kierrellä katselemassa. Ja tietenkin itse katedraalikin on nähtävä, kun Sofiassa ollaan.

Aivan Sofian kupeessa on Vitosha-vuori, jonne paikalliset menevät mielellään ajanviettoon jokaisena vuodenaikana. Talvella alueella toimii myös laskettelukeskus. Joten vaikka Sofia on kuhiseva miljoonakaupunki (asukkaita hieman vajaa 2 000 000), pääsee luontoonkin nopeasti.

Sofian ilmanlaadusta puhutaan Bulgariassa paljon. Saastetilanne on ajoittain hälyttävä. Osuin itse viimeksi paikalle tammikuussa 2018, kun savusumu oli sakeimmillaan. Nähtävyyksistä nauttiminen ja kaupungilla kulkeminen jäi vähäiseksi juuri tästä syystä. Silmiä kirveli ja kurkkua kutitti ajoittain kovastikin ja väsymys iski yllättävän herkästi. Ilmeisesti suurin syy saasteisiin liikenteen lisäksi, on lämmitys (hiili) joten ehkäpä pahin tilanne saasteiden osalta onkin juuri kylmään vuodenaikaan.

Nostan esiin pari turistikierrosta Sofiasta, joista itselläni ei ole kokemusta, mutta näihin osallistun varmasti seuraavalla Sofian reissullani. Balkan Bites Food Tours on parin tunnin mittainen maistelukierros, oppaat kierrättävät turisteja paikallisissa ravintoloissa jotka tarjoavat bulgarialaisen keittiön antimia maistiaispaloina. Kierros on ilmainen ja antaa varmasti hyviä vinkkejä missä herkutella Sofian vierailulla. Sofia graffiti tour keskittyy nimensä mukaisesti Sofian katutaiteeseen, tämäkin kierros on ilmainen, mutta hyvistä ilmaiskierroksista on tapana antaa tippiä.

Lennot Suomesta Sofiaan ovat valitettavasti aina vaihdon kanssa. Jos matkailu Bulgarian sisällä kiinnostaa enemmänkin, hyvä vaihtoehto on lentää huhti-lokakuussa suoralla lennolla rannikolle Burgasiin tai Varnaan ja sieltä matkustaa maateitse Sofiaan. Kesällä Sofiassa on voi olla tukalan kuumaa, kaupunki on kuin vuorten ympäröimä ”kattila”, joten kevät tai syksy ovat parempia vierailuaikoja. Esimerkkinä matkustusajoista maan halki Burgasista Sofiaan: Juna +7h, bussi+5h, autolla matka on mahdollista tehdä noin neljässä tunnissa. Matkalla on tietenkin hurja määrä kohteita, joihin pysähtyä, esimerkiksi Plovdiv tai Veliko Tarnovo.

Oletko käynyt Sofiassa? Tykkäsitkö? Kerro tarinasi kommenttiosioon!

Sofia Bulgaria - Lion´s bridge
Sofia - Lion´s bridge
Vitosha vuori Sofia syksyllä
Vitosha-vuori Sofia
Scroll to Top